diumenge, 27 d’octubre del 2019

La història de Monistrol de Montserrat segons Zoile Gibert

Acte de presentació del llibre A l'ombra de l'abadia

Ahir, dissabte 26 d'octubre, l'historiador Carlos Pizarro ens va introduir al seu últim treball, un estudi crític d'un text manuscrit inèdit de Zoile Gibert, titulat A l'ombra de l'abadia: El domini senyorial i eclesiàstic de Montserrat a l'Antic Règim. La crònica de Zoile Gibert sobre Monistrol (1824)editat pel Centre d'Estudis d'Avià, amb el patrocini de l'Ajuntament de Monistrol de Montserrat.

D'esquerra a dreta: Cecília Berdie (dempeus), Joan Xavier Quintana i Carlos Pizarro 
(©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019

L'acte de presentació del llibre va tenir lloc al centre cultural de Can Gibert, amb la presència Joan Miguel Rodríguez, alcalde de Monistrol de Montserrat, i Cecília Berdie Escolano, regidora d'Ensenyament i Cultura de l'Ajuntament, i l'assistència d'una trentena de persones. Joan Xavier Quintana, historiador i ex-arxiver de Monistrol, fou qui s'encarregà de presentar el ponent, explicant-nos l’origen del projecte i dedicant unes paraules a l'autor del llibre.


Joan Xavier Quintana (ex-arxiver i autor del pròleg) i Carlos Pizarro (autor del llibre) 
(©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019)
          
Carlos Pizarro Carrasco, especialitzat en història moderna, exposà de manera diàfana les motivacions que l’havien portat a realitzar aquest estudi crític, el qual, si bé se centra en el text manuscrit de Zoile Gibert, rector monistrolenc que va viure a cavall dels segles XVIII i XIX, ha acabat derivant en un nou plantejament de la història de Monistrol de Montserrat. 

 
               Vista general dels assistents al saló d’actes de Can Gibert 
(©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019)


 Carlos Pizarro durant l’exposició del seu treball (©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019)

L'acte va cloure amb un torn de preguntes i la venda i dedicatòria del llibre, el qual, val a dir, inclou moltes il·lustracions concernents a la vila de Monistrol de Montserrat i a l'època de Zoile Gibert.



                Carlos Pizarro dedicant el seu llibre a alguns dels assistents 
(©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019)

       Diferents volums de A l'ombra de l'abadia, llibre que ja està a la venda 
(©Foto: L. Corrales Burjalés, 2019)