dijous, 29 d’octubre de 2015

IV Simposi d'Història del Carlisme

IV Simposi d’Història del Carlisme
Avià, 7 de maig de 2016

La quarta edició del Simposi d’Història del Carlisme que organitza el Centre d’Estudis d’Avià (Berguedà) se celebrarà el dissabte dia 7 de maig de 2016.

Després de les tres primeres edicions, que considerem que han tingut una bona acceptació tant per part dels assistents com dels ponents, de cara a la pròxima hem decidit introduir alguns canvis que ja s’aniran explicant oportunament. El més rellevant ha sigut la creació d’un comitè científic que vetllarà pel rigor del contingut de les ponències presentades. D’aquesta manera a partir d’ara ens proposem incidir més en la qualitat que en la quantitat.

La voluntat de millora no varia gens ni mica l’esperit que ha animat aquesta iniciativa des que es va posar en marxa i, per això, el Simposi continuarà sent un espai de trobada i d’intercanvi d’idees per als historiadors del carlisme, els estudiosos d’aquest fenomen des de qualsevol punt de vista i els que per un motiu o altre hi estan interessats.

El programa d’actes concret del Simposi, així com els ponents i els títols de les ponències, es donaran a conèixer més endavant. Tota la informació relacionada amb el Simposi es podrà anar seguint a través dels blogs del Centre d’Estudis d’Avià que s’especifiquen més avall.

Com en les convocatòries precedents, el mateix dia del Simposi es podrà adquirir un llibre que inclourà les ponències presentades.

Aprofitem l’ocasió per recordar que, dins la col·lecció Història del Carlisme, el Centre d’Estudis d’Avià ha publicat un volum per a cada una de les edicions del Simposi (a continuació es detallen els títols dels volums, així com els autors i temes de les ponències. A més, per la seva interessant aportació en l’estudi de la història del carlisme, també ha publicat el llibre La Primera Guerra Carlina a la Cerdanya, d’Antoni Sánchez Carcelén, que es presentarà el dia 14 de novembre a les 7 de la tarda a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, a Puigcerdà.

 Els volums corresponents a les tres primeres edicions del Simposi són: 

El carlisme ahir i avui recull les dotze ponències presentades en la primera edició del Simposi, que es va celebrar l’11 de maig de 2013. Són les següents:

Ramon Arnabat. El reialisme del Trienni Liberal: antecedent del carlisme?
Joan-Xavier Quintana. Genealogia d’un alçament carlí a Catalunya: el cas de Francesc Costa a Sant Vicenç dels Horts.
Xavier Campillo Besses. Lluís Joy i Vidal. Biografia d’un capità de la milícia nacional (1790-1838).
Martí Picas. Les defenses carlines exteriors de Berga (1840).
Núria Sauch Cruz. Un retrat del general carlista. Ramon Cabrera a partir de la premsa liberal (1840).
Montserrat Moli Frigola. Desamortització i carlisme. Les vendes de béns nacionals dels carlins a la província de Girona (1838-1849).
Josep Albert Planes i Ball. Advocats i levites. Una aproximació sociològica a l’elit del carlisme urgellenc (1860-1875).
Tura Clarà Vallès. Els mestres d’escola durant la darrera carlinada.
Rafael Pérez Cabanes. El darrer Galdós: Una perspectiva del carlisme.
Robert Vallverdú. La desfeta del Terç de Nostra Senyora de Montserrat. Aproximació sociològica als seus components.
Ferran Sánchez-Agustí. El requetè contra Franco. El carloctavisme.
Jaume Campàs. Restaurante El Siglo. Una epopeia en la lluita antifranquista (1970-1977).

El volum corresponent a la segona edició, que es va celebrar el 10 de maig de 2014, es titula Estat carlista: tradició i furs i conté catorze ponències. Són les següents:

Joan-Xavier Quintana i Segalà. Un nou cançoner carlí català, entre la tradició i el legitimisme.
Antoni Sánchez Carcelén. La Primera Guerra Carlina a les Valls d’Àneu.
Núria Sauch Cruz. Retalls de la Primera Guerra Carlista i dels seus personatges a través d’un manuscrit anònim.
Juan Pedro Recio Cuesta. ‘Usurpadores, peseteros e impíos’. El liberalismo isabelino a través de una fuente carlista: la ‘Gaceta Oficial’ de Oñate (1835-1837).
Jordi Torner Planell. El setge de Solsona (1838-1840) i la modernització de l’exèrcit carlí.
Francesc Roca Marsinyac. Les aventures i desventures del crani del Comte d’Espanya. Paradigma d’una època?
Josep Carles Clemente. La riqueza ideológica del carlismo en torno a la guerra de los ‘matiners’. 
Xavier Pedrals Costa. Els dietaris personals com a font històrica. Les guerres carlines al ‘Dietari’ de Pau Anfruns.
Lluís Ferran Toledano Gonzàlez. La política dels capitans generals en temps de carlinada i revolta republicana.
Jesús Martín Alías. Elementos de organización del Estado carlista (1873-1876).
Josep Albert Planes i Ball. Viure (i sobreviure) en la línia de foc. La vila de Prats de Lluçanès en la Tercera Guerra Carlista.
Francesc Farrés Malian. El retrat fotogràfic a l’època carlista a la ciutat de Vic. Suggeriments i vells records davant un conjunt d’imatges.
Javier Cubero de Vicente. El Movimiento Obrero Tradicionalista (1963-1969).
Daniel Montañà i Josep Rafart. Aproximació bibliogràfica al carlisme (2005-2012).

En la tercera edició, que es va celebrar el 10 de maig de 2014, es van presentar catorze ponències, recollides en el volum titulat Estat carlista: tradició i furs i conté catorze ponències. Són les següents:

Iván Garrido Jorquera. El  carlisme  a  la  ciutat  de  Terrassa  (1828-1962).
Joan-Xavier quintana i Segalà i Laura Corrales BurJalés. Els «goigs» dins la  propaganda  carlina  (1837-1840).
M. FèliX González Fraile. Crònica de les operacions militars dels Mossos d’Esquadra contra  les  partides  carlines  de  mossèn  Benet  Tristany  i  Bartomeu  Porredón (a)  ‘Ros  d’Eroles’  (1845-1847).
Josep Albert Planes i Ball. L’enemic invisible: Matiners a l’Alt Urgell (1846-1849).
Antoni Moliner Prada. Secularització,  religió  i  carlisme:  els  bisbes  Abarca  i Caixal.
Josep Noguera Canal. Comellas i Pla,  dos  eclesiàstics  carlins,  tributaris  de Salvany,  amb  influència  de  llarga  durada.
Antoni Llagostera Fernández. Edward Kirkpatrick de Closeburn, la guerra carlista, el jacobitisme escocès (1688-1745), la guerra de Secessió americana (1861-1865) i  la  primera  literatura  nord-americana.
José María Ocáriz Basarte e Iban Roldan BergaraetXea. Fortificaciones  en el  frente  de  Estella  durante  la  Tercera  Guerra  Carlista.    parte.  Contexto histórico  militar.
Iban Roldan Bergaratxea y José María Ocáriz Basarte. Fortificaciones en el frente de Estella durante la Tercera Guerra Carlista. 2ª parte: Estudio de los restos materiales  y  su  gestión.
Xavier Tornafoch Yuste. De la insurrecció a les urnes. La consolidació electoral del  carlisme  a  Vic  (1900-1909).
Iñaki Urricelqui Pacho. “Ante  Dios  nunca  serás  héroe  anónimo”:  imagen  e ideología en torno a la muerte del Boina Roja en la Guerra Civil (1936-1939).
Josep Miralles Climent. Trobada  carlista  dels  partits  de  Catalunya,  les  Illes  i País  Valencià  a  Prada  (juny  1976)
Iñaki Urricelqui Pacho y Beatriz Marcotegui Barber. El Museo del Carlismo: conservación,  difusión  e  investigación  de  un  patrimonio  histórico

 Secció d’Història del Carlisme
Centre d’Estudis d’Avià
c.e.avia@telefonica.net
http://ceavia.blogspot.com
http://ceaviacarlisme.blogspot.com

Avià (Berguedà), octubre de 2015

Cap comentari: